Yüz Germe
Yüz germe (ritidektomi) yüzdeki yaşlanmaya bağlı sarkmaları, kırışıkları gererek ve asarak gidermeye yarayan cerrahi bir yöntemdir. Fakat son yıllarda yüzdeki yaşlanmayla ilgili tüm girişimler, yüz yenileme (fasiyal rejuvenasyon) adı altında anılmaya başlanmıştır.
İnsan yaşlandıkça, yılların, güneş ışınlarının, günlük streslerin ve diğer etkenlerin(sigara, içki, kötü beslenme) etkisiyle yüz derisi sarkar, kırışır, üzerinde çeşitli lekeler ve düzensizlikler oluşur. Yaşlı bir yüzde; alın çizgileri belirginleşmiş, kaşlar düşmüş, göz kapakları sarkmış, göz altlarında torbalanmalar ve çizgiler oluşmuş, ağız–burun bölgesinde derin çizgiler oluşmuş, yanak sarkmış, çene konturları kaybolmuş, boyun yağlanmış ve deri perdeleri oluşmuş bir görüntü vardır. Deri canlılığını kaybetmiş, üzerinde güneş lekeleri ve diğer benler belirmiş, incelmiş ve kırışmıştır.
Plastik ve Estetik Cerrahi ameliyatlarından olan yüz germe ameliyatı İngilizceden geçen deyimlerle “face lift” veya “ritidektomi” diye de anılır. Yüz germe – yenileme ameliyatları ile alın, yüz ve boyun derisindeki sarkıklıklar ve düzensizlikler giderilir; yanak ve boyundaki fazla yağ dokusu alınır, yüz fasyaları ve yağ dokuları anatomik yerlerine çekilip asılır, yüz dokuları takviye edilir, göz kapakları düzeltilir ve diğer tamamlayıcı girişimler yapılabilir (deri soyma-peeling, dolgu ve botoks…gibi).
Yüz Germe Ameliyatı için kimler Adaydır?
Yüz germe ameliyatına aday ideal kişiler, yüz ve boyun derisi sarkmaya başlamış ancak cildi hala elastikiyetini tam kaybetmemiş, başka sağlık problemi olmayanlardır. Genellikle 40 yaşın üzerindeki erkek ve kadınlara bu ameliyat uygulanır. Fakat yapısal ve genetik nedenlerle daha erken yaşlarda da bu tip ameliyatlar tam veya limitli olarak yapılabilir. Yüz germe ameliyatı sırasında, yüzün daha güzel ve daha genç görünmesi için, burun ve gözkapakları estetiği, alın germe, kaş kaldırma ameliyatları da eklenebilir. İnce kırışıklıklar için dolgu maddelerinin enjeksiyonu (yağ, hyalurinik asit…vb.) veya peeling (mekanik, kimyasal, lazer) ve kırışıklıklar için botoks yapılabilir.
Ameliyat Öncesi
Yüz yaşlanması – sarkması ile ilgili probleminiz olduğunda ve ameliyat düşündüğünüz zaman, önce ne istediğinizi ve neden istediğinizi kendinizle tartışın ve ardından bir plastik cerraha başvurun. İstek ve beklentilerinizi teker teker doktorunuza anlatın ve kendisi ile tartışın. Sigara kullanıyor iseniz mutlaka ameliyattan 10 gün önce bırakın. Doktorunuza güneşlenme ve cilt bakımı alışkanlığınızı iletin, ameliyatın daha kalıcı bir sonuç vermesi için, ameliyat sonrası yapmanız gerekenleri sormayı unutmayın. Gerekirse birkaç kez doktorunuzla konuyu tartışın.
Yüz Germe Ameliyatı
Ameliyat hastane koşullarında, anestezi uzmanının gözetiminde, ameliyathanede yapılır. Genel anestezi ile yapılabildiği gibi, (intravenöz sedasyon sakinleştirici ilaçlar eşliğinde) lokal anestezi ile de yapılabilir. Bu tür ameliyatlar tekniğe ve yapılacaklara göre 3-10 saat sürebilir. Aynı gün eve çıkmak mümkündür, ancak genellikle 1 gece hastanede kalmak uygundur. Ek işlemler (burun, göz kapağı…vb.) aynı seansta yapılabilir. Yüz germe ameliyatı izsiz değildir. Ancak bu izler saklandığı için belirgin değildir. İzler, şakak bölgesinde saçlı deri içinde, kulak önü ve arkasında gizlenir. Çene altı bölgesindeki yağlar alınırsa çene altında 3-5 mm.’lik bir iz kalır, gözkapağı ve alın germe eklenirse göz kapaklarında ve alında saçlı deri içinde ek izler kalır. Ancak yüzdeki bu izler çoğunlukla belirgin olmayan ve gizlenebilen izlerdir.
Ameliyat Sonrası
Ameliyat sonrası erken dönem genellikle rahat geçer. Yüzde genel bir şişlik ve morarma, uyuşukluk ve gerginlik hissi olabilir. Ameliyat esnasında yüz sinirleri anesteziden hafif derecede etkilenebileceğinden yüzde hafif asimetriler olabilir. Bunlar 3-5 gün içinde kendiliğinden geçer. Gözler, burun ve ağız açık bırakılacak şekilde baş sargısı ve yanaklara soğuk ped uygulanır. Doku içinde kan birikmesini önlemek amacıyla diren denilen silikon borular konabilir. Direnler en geç 2 gün içinde çekilir. Sargı 2-3 gün sonra tamamen açılır. Genel kontrol ve pansuman değişimi yapılır. Saçlar bu dönemde yıkanabilir. Dikişler eriyen tipte değilse 5-7 gün sonra alınır.
Ne Kadar İz Kalıyor?
Bu ameliyatta kesimler kulak önünde ve arkasında yapılacağı için buralarda bir miktar iz kalıyor. Kulak önündeki kesim eğer kulak içerisinden geçirilirse bu izin büyük bir kesimi içeride kalacağı için görülmez. Saçlı deri içerisinde yapılan kesimlerinde iz bırakmayacağını varsayabilirsiniz. Sonuç olarak iyi yapılan bir ameliyattan sonra kalacak olan iz neredeyse belli belirsiz olur.
Normal Yaşama Dönüş
Ameliyat tekniğine uygun yapıldıysa iyi sonuç verir. Nadiren ikinci düzeltmeler gerekli olabilir. Ameliyat sonrası 2. günden itibaren hasta ayağa kalkar ve evdeki işlerini yapabilir. Hasta bir hafta sonra şişliklerin geçmesiyle işine dönebilir, makyaj yapabilir. 2. ay ağır egzersizlerden ve aşırı güneş ışığından kaçınması, dış darbelerden korunması önerilir. Yüz ve boyun derisine yeni verilmiş şekil, kişinin yapısına ve çevre koşullarına göre bazen 5-10 yıl, bazen de yaşam boyu dayanır.
Yüz Germe ve Sonrası, Güzelliği dillere destan Mısır Kraliçesi Kleopatra ’nın ünlü süt banyoları, tarih boyunca kadınların ciltlerine verdikleri önemin bir kanıtı gibidir. 2 bin yıl önceki süt banyolarından bugüne, güzelliğin simgesi; hala taze ve pürüzsüz bir cilttir.
Genç görünmek her kadının ve artık erkeğin de arzusu. Ancak zamana yenilmemek imkansız. Yaş ilerledikçe yerçekiminin de etkisiyle cilt ve yanaklar, göz kapakları, burun, çene altı… gibi bölgeler gevşemeye ve sarkmaya başlar.
Sonuç; bozulan bir yüz ovali, yüzde ve boyunda sarkmalardır. Cilt, 30′lu yaşlardan itibaren yorulmaya, dış etkenlerden ve stresten daha fazla etkilenmeye başlıyor. Özellikle 50 yaş civarında kadınların ortak kabusu çizgiler ve sarkmalar ortaya çıkıyor. Teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı günümüzde medikal estetik ve plastik cerrahi sayesinde, daha genç ve gergin bir cilt sağlamak mümkün. Öncelikle cildin ihtiyaçlarını belirlemek gerekiyor. Dolgu, yağ enjeksiyonu, dermabrazyon, radyofrekans…vb. yöntemlerle dramatik iyileşmeler sağlanabiliyor.
Gençlik Formülleri
Son yıllarda estetik, tıp ve cerrahide yaşanan gelişmelerle; doğru zamanda ve doğru müdahalelerle, kendilerini daha genç ve güzel hissetmek isteyenlerin bu hayalleri gerçek olabiliyor.
İşte merak edenlere, sıkılığını kaybetmiş ciltler için günümüzün en gözde uygulamaları;
1) Radyofrekans;
Başarılı bir sonuç için öncelikle adayın doğru seçilmesi gerekiyor. Bu yöntem çizgilerden kurtulmak için yapılan bir uygulama değil. Kırışıklıkların ve çizgilerin silinmesinde dolgu maddeleri kullanılıyor. Bu yanaklarında yeni başlayan gevşeklikleri bulunanların ve çene kemiği üzerine inen dokuyla yüz ovalinin belirginliğini yitirmiş olanların yarar görebilecekleri bir uygulama. Radyo dalgalarının meydana getirdiği ısı, cildin derinine nüfuz ederek ‘kolajen’ adını verdiğimiz elastik liflerin yapımını uyarıyor ve tarif ettiğiniz gevşek dokuyu toparlayıp, yüz ovalini yeniden belirginleştirmeyi sağlıyor. Sonuçları dört-altı ay gibi bir zamanda görülüyor. Hatta bazı durumlarda sekiz ayı bulabiliyor. Kesin bir yaş sınırlaması olmasa da 35-65 yaş arasında daha etkin olduğu söylenebilir. Güneşle veya mevsimle ilgili bir sınırlama getirilmiyor. Dolayısıyla yazın da yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor. Evde kalmayı gerektirecek veya bir süre topluluk içine çıkmaya engel olabilecek en küçük olumsuz bir değişikliğin de olmadığının altını çizmek gerekiyor. Ancak bu yöntem her vakada uygun olmayabiliyor. İleri yaşlarda ve kimi ilerlemiş gevşekliklerde, cerrahi yöntemlere yönlenmek gerekebiliyor.
2) Lazer ve Yoğun Işık(IPL);
Lazer ve yoğun atımlı ışık uygulamaları, cilt germeden çok, cildi canlandırmak, leke ve kılcal damarlardan kurtarmak amacıyla yapılıyor. Lazer ve diğer ışık kaynaklarının etki derinliği, radyo dalgalarınınkiyle kıyaslandığında; gevşemiş kolajen liflerini uyararak cildin gerilmesini sağlayan bir lazer türünden söz etmek güç. Ancak bu tedaviler sayesinde ince çizgilerde ve lekelerde büyük başarılar sağlanabiliyor, tedavi sonrası yeni cilt; parlak, taze ve gergin bir görünüm kazanıyor. Cilt sıkılaştırmada etkili yeni lazer kaynakları arayışı ise hala sürüyor. En yeni olanlardan birini önümüzdeki haftalarda bu köşede detaylı olarak okuyabileceksiniz. Şimdilik ışık kaynakları arasında, deriye radyofrekansın sağladığı gerginliği kazandırmaya en yakını; 5-6 seanlık bir uygulama gerektiren kızıl ötesine yakın dalga boyunda seyreden bir ışık türü. Bu dalga boyunun, yeni kolajen yapımını uyararak sıkılaşmayı sağladığı biliniyor.
3) Mesolift;
Bir grup aminoasit,hyalüronik asit ve doğal ekstrelerin mikroenjeksiyonlarla deriye verilerek, cilt gerginliğini artırma esasına dayanan bir yöntemdir. Haftalık uygulamalarla 5-6 oturum olarak planlanan bir tedavi kürüdür.
4) Yağ Enjeksiyonları;
Deri katmanlarının altında oluşan boşluklar, hastanın kendisinden alınan yağ ile dolduruluyor. Germek için değil, kilo kaybı veya başka nedenlerle eksilen deri altı destek dokuyu tamamlamak amacıyla uygulanıyor. İşlemi belli aralıklarla tekrarlamak gerekiyor. Yağ dokusu, enjeksiyon alanında aynı zamanda canlanmayı da sağlıyor. Sadece yüz için değil, el gençleştirme veya vücuttaki başka doku kayıpları için de kullanılıyor.
5) Yüz Germe Cerrahisi;
Dış deride oluşan boşlukları, cildi germek suretiyle yok etmek anlamına geliyor. Sonuç çoğu zaman çarpıcı olsa da, etkiler zamanla kayboluyor. Cilt zaman geçtikçe yine gevşiyor ve yine deri katları ortaya çıkıyor. Hasta seçimi de büyük önem taşıyor. Cerrahın becerisi ve kullandığı teknik, doğal olmayan yüz germe işlemlerinden ve yara izlerinden hastayı koruyor. Burada, gelişen teknoloji sayesinde endoskopik yöntemle yani sadece bir kaç mini kesikle yapılan ve hastanın sosyal hayata katılımını hızlandıran yeni cerrahi tekniklerin varlığından da söz etmek gerekiyor. Tüm yüz yerine, sadece alin germe veya sadece orta yüz germe gibi, yüzün belli alanlarıyla sınırlı işlemler de yapılabiliyor.
Operasyon Ne Kadar Sürüyor?
Estetik yüz germe operasyonu, favori bölgesindeki saçlı kısımdan başlayıp; kulağın önünden, arkasını dolaşan bir iz çerçevesinde yapılır. Kulak arkasındaki iz ile aynı zamanda boyun da gerilir. Operasyon süresi 3-4 saat olup; operasyondan sonra hastanede 1-2 gün kalmak yeterlidir. Dikişler, operasyondan 1 hafta sonra alınır ve kişi 10-15 gün sonra iş hayatına ve sosyal faaliyetlere geri dönülebilir. Facebook sayfamızı beğendiniz mi?=)