Meme Büyütme (Protez)
Meme büyütme : Memeler kadının beden görünümde fiziği tamamlayan yapılardır. Omuz genişliği, göğüs çevresi, bel ve kalça çevresi ölçümlerinde meme hacmi önemli bir yer tutar. Günümüzde bayanların en çok tercih ettikleri ve en yüz güldürücü ameliyatlardan birisi meme büyütme ameliyatlarıdır.
Hamilelik, emzirme, yaşlanma… gibi nedenlerle göğüsler küçülebilir ya da gelişme geriliği sonucunda yeterli büyüklüğe ulaşmayabilir. Bu gibi durumlarda küçük olan memeyi büyültmeye ve dolgunlaştırmaya yönelik yapılan girişimlerdir. Daha dolgun, daha iri, estetik olarak daha güzel görünümlü meme oluşturmak mümkündür.
Meme büyütme, gögüslere hacim vermek amacıyla meme dokusu veya kas altına protez yerleştirilerek yapılan bir ameliyattır.
Günümüzde artık meme estetiği operasyonları yaptıran bayanların sayısı artış gösteriyor. Bunun sebebi kadınların kendilerine olan güvenlerini kazanmış olmalarından dolayıdır. Her kadın güzel görünmek ister ve bu yüzden güzelleşmek adına ya da bazı kusurlardan kurtulmak adına estetik operasyonları tercih eder. Estetik operasyonlarda en çok tercih edilen yöntem olan meme estetiği ya da başka bir deyişle meme büyültme operasyonları uzman eller tarafından yapıldığında gerçekten mutlu sonuçlar doğurmaktadır.
Operasyon 1-2 saat kadar sürer. Sedasyon eşliğinde lokal anesteziyle veya genel anesteziyle yapılabilir. Hasta genellikle aynı gün taburcu edilir. Bazen 1-2 gün yatması gerekir. Hasta sigara içiyorsa ameliyattan en az 2 hafta önce bırakması ve ameliyattan sonra en az 15-20 gün hiç içmemesi tavsiye olunur.
Estetik ameliyat, güzelleşme uğruna para harcamaktan çekinmeyen bayanların tercihlerinden biri de meme büyültme ameliyatı. Özellikle metropol bayanları tarafından tercih edilse de yakın zamanda tüm bayanlar tarafından tercih edilecek gibi. Meme protez, memeleri yeterli hacimde olmayan ya da hamilelik ve emzirmelere bağlı olarak meme dokusu azalan ve hafif sarkma oluşan kişilere; meme protezi kullanarak memeyi istenen hacim ve görünüme kavuşturmak için yapılan işlemdir. Ameliyat zamanı, memelerin gelişimi 18 yaşında tamamlanır ve ameliyat bu yaştan sonra yapılabilir. Protez ameliyatlarındaki uygun teknik ve yöntemlerle, doğum yapmadan da ameliyat yapılır ve kişinin süt vermesinde bir olumsuzluk görülmez.
Meme Büyütmenin Tıptaki Adı; Hypoplasie Mammaire Nedir?
Memelere hacim vermek amacıyla meme dokusu veya kas altına protez yerleştirilerek yapılan bir ameliyattır.
Günümüzde artık meme estetiği operasyonları yaptıran bayanların sayısı artış gösteriyor. Bunun sebebi kadınların kendilerine olan güvenlerini kazanmış olmalarından dolayıdır. Her kadın güzel görünmek ister ve bu yüzden güzelleşmek adına yada bazı kusurlardan kurtulmak adına estetik operasyonları tercih eder. Estetik operasyonlarda en cok tercih edilen yöntem olan meme estetiği yada başka bir deyişle göğüs büyütme operasyonları uzman eller tarafindan yapıldığında gerçekten mutlu sonuçlar doğurmaktadır.
Meme Büyütme Ameliyatı Nedir?
Memeler kadının beden görünümde fiziği tamamlayan yapılardır. Omuz genişliği, göğüs çevresi, bel ve kalça çevresi ölçümlerinde meme hacmi önemli bir yer tutar. Bu ölçümler içinde meme hacmi küçük olduğu zaman vücut kontur görünümü eksik kalır. Memeler, yapısal olarak değişik nedenlerle küçük olabilir. Biri diğerinden daha küçük, asimetrik olabilir.
Doğumsal olarak bir tanesi hiç olmayabilir. Her iki memenin eşit hale getirilmesi ya da hacminin arttırılması için, günümüzde en geçerli yöntem silikon protezlerdir. Kişinin kendi dokuları ile meme büyültme ameliyatları denenmiş, ancak limitli sonuçlar vermiştir. Örneğin kişiden yağ dokusu alınarak memelerin kısmen büyütülmesi sağlanabilir. Ancak yağ dolgusu tamamen kalıcı bir yöntem değildir.
Meme protezlerinde esas madde protezin dış yüzeyinde yer alan silikondur. İçindeki dolgu maddesi farklı olabilir. Her protezin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Bunlar ameliyattan önce detaylı olarak konuşulmalı ve hangisinin kullanılacağına birlikte karar verilmelidir.
Silikon Meme Protezi (İmplantı) Nedir?
Silikon içeren ürünler kozmetik sanayide ve tıpta başka amaçlarla da kullanılmaktadır. Meme protezleri, meme şeklinde hazırlanmış balona benzer yapılardır. Yuvarlak ve anatomik denilen damla şeklinde olanları mevcuttur. Kadının memesindeki duruma uygun olarak bunlardan biri seçilir. Balon kısmı silikondan yapılmıştır; vücuttaki dokulara uyum sağlaması için protezin yüzeyi pürtüklü olarak üretilmiştir. Balonun içini dolduran maddeler farkı olabilir.
Günümüzde Kullanılan Meme Protezleri Şöyle Adlandırılabilir;
1) Dış yüzeyi silikon olan balonun içinde yine silikon orijinli jel vardır. Bunlar çeşitli boyutlarda kullanıma hazır halde üretilmiştir. ABD’lerinde FDA (Food and Drug Administration) tarafından 2006 yılı kasım ayında tekrar FDA onayı almıştır.
2) Silikon balonun içi boştur.Jel dolu (Gel-filled): Serum fizyoljikle doldurulanlar (saline-filIed)ameliyat esnasında halk arasında tuzlu su diye bilinen serum fizyolojik ile istenilen hacim elde edilinceye kadar doldurulur. Son zamanlarda kullanıma hazır şekilde olanlarının imal edildiği bildirilmiştir.
3) PVP: Aynı şekilde silikon balonun içi PVP (polyvinyl pyrrolidone povidon) adı verilen kimyasal madde ile doludur. Jel kıvamında ve kullanıma hazır haldedir. Üretici firma tarafından piyasadan çekildiği bildirilmiştir.
4) Soya Yağı: Silikon balonun içi soya yağı ile doldurulmuş, kullanıma hazır protezlerdir. Kullanım alanı henüz yenidir. Uzak sonuçları hakkında fazla bilgi yoktur.
Ameliyat Öncesi Bilmeniz Gerekenler
Protez konulacak hasta 40 yaş üzerinde ise ameliyattan önce mamografi ve gerekirse ultrasonografi adı verilen radyolojik tetkikler yapılır. Her ameliyatın genel veya kendine özel riskleri vardır. Meme bölgesinde ödem ve ağrı ameliyat sonrası görülen yakınmalardır. Ameliyata bağlı kanama ve enfeksiyon nadir görülen durumlardır. Bazı hastalar ameliyattan sonra meme başlarında artan veya azalan duyarlılıktan ya da kesi çevresinde hissizlikten şikayet ederler.Bu genellikle geçicidir.
Meme protez ameliyatında, memenin büyütülmesi vücut için yabancı bir madde ile sağlanabildiğinden, proteze ait sorunlar olabilir. Protez çevresinde kapsül adı verilen bir zarın gelişmesine bağlı sertleşme ve daralmalar olabilir. İnce zar herhangi bir probleme yol açmaz, orta kalınlıkta bir zar oluşması halinde memelerde hafif bir sertlik ve meme tabanında belirginlik fark edilebilir.
Nadir durumlarda vücut bu yabancı maddeyi kabul etmeyebilir, protez etrafında kalın bir zar oluşturup (kapsül), sıkıştırıp hapsetmeğe bazen de vücut dışına atmağa çalışır. Kalın kapsül oluşması halinde memelerde sertlik ve bazen asimetri görülebilir. Hafif ve orta kapsüler kontraktür durumunda, protez etrafındaki kapsülün giderilmesi için dıştan masaj ve gereğinde ek ameliyatlar yapılabilir. Ağır kapsül kontraktürü ortaya çıktığında protezi çıkarmaktan başka seçenek yoktur.
Silikon protezlerin dış yüzeyi çok ince olmakla birlikte dış darbelere oldukça dayanıklıdır. Normal ve orta dereceli masajlar zarar vermez. Kişi ameliyattan 2 ay sonra yüzü koyun yatabilir. Bazan, protez içeriğinin balon dışına sızması görülebilir. Eğer gel-filled protez kullanılmışsa, doku aralıklarına sızan bu maddeler kitle oluşmasına neden olabilir. Soya yağının nasıl etki ettiği henüz bilinmemektedir. Serumla dolu protez kullanılmışsa, protez içine doldurulan serum fizyolojik protez dışına, doku aralıklarına sızabilir, bu takdirde dışarı sızan serum vücuda herhangi bir zarar vermeden dokular tarafından hızla emilir. Aslında damar yolu ile verilebilen ve başka tedavi amaçları ile kullanılan bu maddenin hiçbir zararı yoktur.
Protezi yırtılması nadir bir durumdur,
araç içi trafik kazalarında olduğu gibi sıkışmalarla, yüksekten düşmelerle ve delici alet yaralanmaları ile ortaya çıkabilir. Protez konmuş memelerde daha sonra yapılacak mamografi ve cerrahi muayene problem oluşturmaz. Protez mamografide bir boşluk olarak görülür.
Silikon meme protezli bir memede kanser gelişmesi riski artmaz, normal meme dokusu ile aynıdır. Böyle bir durum oluştuğunda protezli memede de kansere yönelik ameliyat ve diğer tedavi şekilleri standartlar doğrultusunda uygulanır. Meme büyültme ameliyatına karar vermeden önce, sizi rahatsız eden kusurunuzu ve ameliyattan beklentinizi açıkça doktorunuza söylemeniz, seçilecek protezi, protezin hangi kesiden konacağını, anestezi tipini, ameliyatın erken ve geç sonuçlarını tartışmanız gereklidir.
Ameliyat
Ameliyat genel anestezi ile hastane koşullarında ameliyathanede yapılır. 1-2 saat sürer. Protezin konabilmesi için 4-5 cm.lik bir iz açılır. Bu izin yerleşimi şunlardan biri olabilir;
Meme altı kıvrımı (submammarian)
Meme baş alt kısmı (sirkumareolar)
Koltukaltı (alsiller)
Son zamanlarda göbek çevresinden girilerek endoskopik olarak protez konabilmektedir. Ancak bu yöntem henüz yaygın olarak kabul görmemiştir. Giriş yeri neresi olursa olsun bir iz kalacaktır. Bunlar başlangıçta belirgin, zamanla belli belirsiz hale gelen izlerdir. Protez hastanın meme yapısına göre meme dokusu arkasına ya da göğüs kasının (pektoral) arkasına yerleştirilebilir. Her uygulamanın da avantaj ve dezavantajları vardır, bu ayrıntı da ameliyattan önce değerlendirilmelidir.
Ameliyat Sonrası
Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı minimaldir. Protez göğüs kası arkasına konmuşsa birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Ameliyat sonrası memeye sütyen veya sargı uygulanır. Erimeyen dikişler varsa 10-12. gün alınabilir. Eriyen dikişlerde dikiş alınmasına gerek yoktur. Erken dönemde şişlik olabilir, meme başında hissizlik ve deri üzerinde morumsu renk değişimi olabilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Hasta 3-4 gün içinde işine dönebilir. 3 haftadan sonra protez yerine yerleşir ve meme normal olarak işlevini kazanır. Hastaya 2 ay ağır sporlardan (zıplama-koşma gerektiren) uzak durması önerilir. Protezle meme büyültme ameliyatı, genel olarak iyi ve kalıcı sonuç veren, kişinin ruh sağlığını ve psikososyal yapısını düzelten, onları yaşama daha bağlı hale getiren bir ameliyattır.
Günümüzde en yaygın olarak içi silikon jel dolu, üzeri pürtüklü (textured) yuvarlak protezler kullanılmaktadır. Protez seçimi ve yerleştirilmesi hastaya, memenin durumuna ve cerrahın tercihine göre değişebilecektir.
Kimler Bu Ameliyat İçin Uygun Adaydır?
Doğuştan meme dokusu hiç yok veya çok küçük ise, aşırı kilo kaybı veya doğuma bağlı meme dokusunda ileri derecede sarkma ve hacim kaybı varsa, her iki meme arasında büyüklük ve şekil farklılığı (asimetri) varsa, kanser ameliyatına bağlı olarak memelerin biri veya her ikisi alınmışsa veya kendi gözünüzde memeleriniz küçük görünüyorsa meme protezi operasyonu için aday olabilirsiniz.
Plastik Cerrahınıza Sorulacak Sorular
Cerrah kaç yıldır meme implantı prosüdürleri gerçekleştiriyor?
Cerrah yılda kaç meme büyütme implantasyonu prosüdür gerçekleştiriyor?
Meme implantı ameliyatı ile ilişkili olası riskler ve komplikasyonlar nelerdir?
Meme büyütme işlemi için tüm seçeneklerim nelerdir?
Benim için hangi şekil, büyüklük, yüzey dokusu, insizyon bölgesi ve yerleştirme bölgesi öneriliyor?
Emzirme yeteneğim nasıl etkilenecek?
Zaman geçtikçe implant memelerimin nasıl görünmesini bekleyebilirim?
Bakabileceğim önce ve sonra fotoğrafları var mı?
Meme Büyültmede Doğru Oranı Yakalamak
Meme protez ameliyatında doğru meme büyültme oranı nasıl saptanabilir. Temmuz 2008 de yayınlanan ve meme büyültme ameliyatı yapılan 1.350 hasta üzerinde yapılan bir araştırmada hastaların büyük çoğunluğunun ilk ameliyat sonucundan memnun oldukları halde % 34’ünün ikinci bir ameliyat ile farklı büyüklükte meme protezi konmasını istedikleri saptanmış. Protezin değiştirilmesini isteyen hastaların büyük çoğunluğu da protezin daha büyütülmesini isteyen gruptaydı. Amerikan Plastik Cerrahi Derneğinin bu konuda vardığı ortak görüş, meme büyültme ameliyatından önce meme büyültme oranının hasta ile birlikte saptanmasıdır. Bunun için de en uygun metodun, ayna karşısında sütyen içine farklı boyutlarda silikon protez konup hastanın fikrinin alınması ve ortalama bir protez boyutunun saptanması olduğu belirtiliyor.
Tabii ki en uygun protez büyüklüğü ameliyat sırasında belirlenecektir. Çünkü konulacak göğüs protezinin büyüklüğünü göğüs derisinin esnekliği, göğüs kafesinin genişliği, mevcut meme dokusunun kalınlığı gibi değişik faktörler etkilemektedir.
En iyi sonuç doğal görünen, göğüs derisini germeyen,aşırı büyük olmayan göğüslerin oluşturulmasıyla alınabilir. Bunun içinde ameliyat sırasında protezlerden iki boyut arasında daha küçük olanının seçilmesi önerilmektedir. Aşırı büyük ve ağır protezin ileride memede sarkmaya neden olabileceği bildirilmektedir.
Meme Büyütme İmplantı
Meme protez, normalde üç yaygın insizyon bölgesinden biri kullanılarak gerçekleştirilir.
Meme büyültme prosedürleri, genellikle bir hastane odası veya ameliyat merkezinde yapılır. Normalde ameliyatınızın yapıldığı gün eve gidebilirsiniz. Tipik olarak genel anestezi kullanılır, böylece prosedür sırasında uykuda olursunuz. Ameliyat genellikle bir ila iki saat sürer. Doktorunuz bir insizyon yapar ve meme implantının içine yerleştirileceği bir cep oluşturur. İmplant uygun pozisyona yerleştirildiğinde, insizyon dikilerek kapatılır. Ameliyattan 3-4 saat sonra ayağa kalkabilirsiniz, 1 gün hastanede kalmanız yeterlidir. Ameliyattan sonra rahatsızlık verecek derecede ağrı olmaz. Hissedeceğiniz hafif ağrı da, ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla kontrol altına alınır. Ameliyatın etkisinden dolayı göğüslerde şişlik (ödem) ve zaman zaman morarma olabilir, şişlik ve morarma olmuşsa, yaklaşık 10 gün içinde azalarak kaybolur. Ameliyattan 2-3 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Ameliyatı kendi kendine eriyen gizli dikişlerle yaptığım için ayrıca dikiş aldırma zahmeti ve stresiniz olmayacaktır. Ameliyattan sonra birkaç gün içinde kendi işinizi kendiniz yapabilecek derecede iyileşirsiniz. 4-5 gün sonra masa başı işlerinde çalışmaya başlayabilir, uçak yolculuğu yapabilirsiniz. 5-7 gün sonra ağır, yorucu ve uzun süreli olmamak koşulu ile her türlü aktiviteyi yapabilecek hale gelirsiniz. Göğüs bölgesine yaklaşık 2 hafta süreyle bandaj uygulanır. Yaraların iyileşmesi için gereken 15 günün ardından havuza ve denize de girebilirsiniz.
Meme operasyonu geçiren çoğu kadın komplikasyonlar ile karşı karşıya kalmazlar. Ancak,doktorunuz ile her birini ayrı ayrı konuşup, tartışarak riskleri ve operasyon sonuçlarını tam olarak anlamanız gerekmektedir. En iyi sonuçları sağlamak için, cerahınız size kişisel ihtiyaçlarınıza en uygun cerrahi teknikleri anlatacaktır.
Hazır Dolgu Maddesi İle Meme Büyütme (Protez)
Macrolane adı verilen hazır dolgu maddesi ile neştersiz sadece enjeksiyonla istenen göğüs bedenine 45 dakika da kavuşmak mümkün. Hasta için işlem son derece basittir sadece uygulama yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Uyuşturulan bölgeye bir iğne vasıtasıyla macrolane adı verilen özel dolgu maddesi doku altına enjekte edilir. Uygulama yapılan bölge (meme, kalça) işlemin akabinde büyür. Enjekte edilen dolgu maddesinin kalıcılık süresi 1-1,5 yıldır, bu süre sonunda işlem tekrarlanabilir. Uygulama bölgesinde, enjeksiyona bağlı çok hafif bir kızarıklık olabilir 1 hafta içerisinde kaybolur.
Kadınlar Neden Meme Büyütme(Protez)Operasyonu Yaptırmak İstiyorlar
Bu operasyonda meme boyutları silikon implantlar yardımı ile artırılır. Kadınlar çeşitli sebeplerden bu operasyona ihtiyaç duyarlar;
1) Hamilelik sonrası meme hacmindeki azalmanın tedavisinde,
2) Göğüsler arasında hacimsel farkın tedavisinde,
3) Kanser cerrahisi sonrası meme rekonstrüksiyonunda.
Meme Büyütme Estetiğinde Protez Yerleştirme
Kas altı protezi daha iyi saklar ama daha ağrılıdır. Kol hareketleri ile memenin hareket etmesine neden olabilir. Kas üstü daha doğaldır ancak protezi iyi örtemeyebilir. 3. bir plan ise kas zarının altıdır. Operasyon süresi biraz daha uzundur, daha dikkatli bir cerrahi gerektirir ama kas altı ve üstü bölgelerinin ikisinin de avantajlarını taşımaktadır.
Kişinin Kendi Dokuları İle Meme Büyütme
1) Karın dokusu flebi (Rectus Abdominis)
2) Sırt dokusu flebi (Latissimus Dorsi)
3) Serbest doku aktarımları
Hangi tekniğin seçileceği, hastanın genel durumuna, meme duvarının yapısal özelliklerine, doku eksikliğinin miktarına, hastanın ve doktorun tercihlerine göre değişmektedir. Doku eksikliğinin miktarını ölçmek için sağlam ve mastektomili tarafta köprücük kemiği ile meme altı çizgisi arasındaki mesafe ölçülür. İkisinin arasındaki fark doku eksikliği miktarıdır.
En Çok Tercih Edilen Meme Büyültme Protezi
Silikon ile meme büyültme operasyonunun sonucu, kullanılan protez tipi ile bağlantılıdır. Protez teknolojileri de zamanla gelişmiştir. Son zamanlarda hastalarımızın talebi “damla” şekilli protezdir. Ortada bir gerçek var ki o da göğsün yuvarlak olmadığıdır. Yukardan hafif bir eğimle meme başına doğru yükselir ve meme başından sonra daha keskin bir yay yaparak meme altına doğru döner. Bu ihtiyaç nedeniyle anatomik protezler üretilmeye başlanmıştır. Daha doğal bir his veren anatomik şekilli koheziv jel içeren protezlerin kullanımı çok artmıştır.
Ameliyat Sonrası Normale Dönüş
Hasta ameliyattan birkaç gün sonra sütyen giyerek işbaşı yapabilir. Dikişler 5-10 gün arasında alınır. Göğüslerle fiziksel kontakt en az 3-4 hafta sonra olmalıdır çünkü bu süre içinde temas ağrı meydana getirebilir. Pembe ameliyat yara izinin solarak gözden kaybolması aylardan birkaç yıla kadar sürebilir. Sonuçların sürekliliği değişkendir. Bazı durumlarda protezlerin tamamen çıkartılması veya yenileriyle değiştirilmesi gerekebilir.