Liposuction (Yağ Aldırma)

Liposuction yağ aldırma Fazla kilolardan kurtulmak için uygun diyet ve egzersiz ve düzenli bir yaşam tarzı şarttır. Ancak, bu şartları yerine getiren kişilerde bile, kaybolmayan inatçı yağ birikimleri olabilir.

Fazla Yağların Alınması Ameliyatı

Erişkin insan vücudundaki yağ hücresi sayısı sabittir. Ergenlikten sonra yağ hücresi sayısı artmaz, ancak yağ hücrelerinin hacmi artar. Bu da kilo artışı ile sonuçlanır. Beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçimi insanların kilo alıp vermelerinde enönemli faktörlerdir.

Fazla kilolardan kurtulmak için uygun diyet ve egzersiz ve düzenli bir yaşam tarzı şarttır. Ancak, bu şartları yerine getiren kişilerde bile, kaybolmayan inatçı yağ birikimleri olabilir. Karın, bel, kalça, uyluk dış ve iç tarafı, diz…gibi vücudun belli bölgeleri diyet ve egzersize dirençli yağ birikim bölgeleridir. Bu bölgelerdeki fazla yağlanma diyet ve egzersizle bir ölçüde giderilir, daha fazla egzersiz ve diyet bu bölgelerde incelme yerine vücudun genel metabolizmasının bozulması ile sonuçlanır.

Liposuction (Liposakşın) Nedir?

Liposuction Yağ Aldırma

Liposuction Yağ Aldırma

Liposuction Yağ Aldırma, vücudun belli bölgelerindeki yağ birikimlerinin özel bir vakumla veya özel enjektörlerle emilerek, vücuttan yağların uzaklaştırıldığı bir ameliyattır. Kesinlikle bir zayıflama ameliyatı değil, bir vücut kontur düzeltme ameliyatıdır. Bu ameliyatla hacmi artmış,diyet ve egzersize dirençli yağ dokusu vücuttan uzaklaştırılırken, mevcut yağ hücrelerinin sayısı da azaltılmış olur.
Liposuction Yağ Aldırma ameliyatında inatçı yağlanma bölgesi, özel bir sıvı enjeksiyonu ile şişirilir. Daha sonra bu bölge üzerine veya yakınına birkaç mm uzunluğunda birkaç kesi yapılır. Bu kesilerden hastanın durumuna göre 2-6 mm çapındaki kanül denilen metal borular deri altı tabakası içine sokulur ve kanüller şeffaf hortumlarla vakum cihazına bağlıdır.

Vakum cihazının çalıştırılır, kanüller yağ birikim bölgelerinde uygun derinlikte hareket ettirilerek fazla yağların uzaklaştırılması işlemi başlar. Vakum aracılığı ile yağların emilmesi işlemi arzu edilen vücut konturu ve bunun yanında düzgün bir cilt yüzeyi sağlanıncaya kadar devam eder. Son yıllarda ultrason enerjisinden yararlanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemde fazla yağ dokuları ultrason dalgaları ile parçalanır, daha sonra benzer şekilde vakumla alınır.

Liposuction Yağ Aldırma:

Derin katlardaki fazla inatçı yağlar alınmakla birlikte, son 10 yıl içinde geliştirilen yüzeyel liposuction yada liposculpture adı verilen yöntemle kontur düzensizliğine neden olan yağ birikimleri de giderilebilmektedir. Liposculpture tekniği ayrıca deri sarkıklıklarının giderilmesi ve inatçı selülitlerin yok edilmesinde kesin sonuç veren bir liposuction yağ aldırma yöntem haline gelmiştir .

Klasik liposuction işlemi ilk çıktığı 1970’li yıllarda kullanılan kanül çaplarının oldukça geniş ve keskin olması, kullanılan vakum cihazlarının yeterli olmaması nedeniyle ciddi sorunlara neden olmuştur. İşlem vücutta önemli derecede sıvı ve elektrolit kaybına neden olabilmektedir. Bu ameliyattan sonra yaşamım yitiren hastalar olmuştur. Bu sorunlar günümüzde geride kalmıştır. Son 10 yıldır uygulanmakta olan teknikler ile liposuction vücut kontur düzeltimindeki vazgeçilmez yerini almıştır. Amaç zayıflatma değil, kontur düzeltme olduğu sürece, iyi seçilmiş hastada, hastane koşullarında iyi uygulanan teknikle, emniyet sınırı aşılmadığı takdirde herhangi bir riski olmayan bir ameliyattır. Günümüzde emniyet sınırı değişik kaynaklarda 2,5-4,5 litre olarak kabul edilmektedir. Daha fazla miktar da yağ alanlar vardır. Bu durumda hastanın sıvı ve elektrolit dengesini tamamlayacak önlemler alınır, bazen kan nakli gerekli olabilir. Morbid obezite denilen aşırı şişmanlıkta hastalarda gerekli önlemler alınarak tek seansta 28 litreye kadar yağ alınması uygulanabilir hale gelmiştir.

Ameliyatın Detayları

Liposuction (Yağ Aldırma) Ameliyatı, hastane koşullarında ameliyathanede ve anestezi uzmanının gözetiminde yapılır. Lokal anestezi ve sedasyon (damar yolu ile uyutma) kombinasyonu tercih edilir. Çok sınırlı küçük alanlarda sadece lokal anestezi uygulanabilir. Ameliyat vakum uygulanacak bölgelerin durumuna göre 1-5 saat arasında sürer. Kanül giriş delikleri genellikle dikilmez veya 1-2 dikiş konur. Bazen kanül delikleri kullanılarak alanlara özel ince borular (diren) konur, bu içeride biriken serumu boşaltmaya yarar. Ameliyatın genişliğine bağlı olarak aynı gün veya 24 saat sonra hastaneden çıkmak mümkündür.

Liposuction (Yağ Aldırma) Ameliyatı sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı oldukça azdır ve ilaçlarla giderilebilir. Ameliyat sonunda vakum uygulanmış alanlara özel bandaj uygulanır ve hastaya özel korse giydirilir. Ameliyat sonrası hasta pansuman yapılır. Hasta korse giymeye 5-6 hafta devam eder. Vakum uygulanmış alanlarda morumsu renk değişiklikleri olabilir. Şişlik, karıncalanma ve yanma hissi olabilir. Bunlar 3 hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Ameliyat yara izleri de 2-6 ay içinde belli belirsiz hale gelir.

İyileşme Süreci

Yavaş ilerleyen bir olaydır. Liposakşın sonrası bacaklarda venöz pıhtıların oluşumunu önlemek için cerrah size olabildiğince hemen ayağa kalkmanızı öğütleyebilir, fakat 2-4 hafta ağır aktiviteden sakınılmalıdır. 5-10 gün içinde dikişler alınır ve bazı hastalar 2-3 gün içinde dahi işine dönebilir, bazılarında ise ağrılar sürebilir fakat en fazla yaklaşık 2 haftada işe dönüş gerçekleşir.

İşe ne zaman başlanacağını yapılan ameliyatın büyüklüğü, hastanın nasıl hissettiği ve doktorun önerileri belirler. 1-2 ay içinde şişlik ve renk değişikliklerin çoğu ortadan kalkarken bir miktar şişliğin kaybolması 6 ayı bulabilir. Estetik cerrah bu süre içinde hastanın durumunu izler ve ek bir girişim gerekip gerekmediğini takip eder. Aşırı kanama, ağrıda ani bir artış gibi alışılmadık semptomlar belirirse doktorunuza başvurmaktan kaçınmayınız.

Emilme yoluyla yapılan liposakşın çok az iz bırakarak size yeni bir vücut imajı kazandıran oldukça etkili bir tekniktir. Siz yemek yemenize dikkat ederseniz ve düzenli olarak egzersiz yaparsanız sonuçlar kalıcı olabilir. Eğer kilo alırsanız, sadece eski kabarıklıklarda değil, yağlanma tüm vücuda eşit dağılacaktır. Birçok hasta liposakşın sonrası sonuçtan tatmin olur; değişik elbiseler içinde kendilerini çok rahat hissederler. Beklentileriniz gerçekçi olduğu sürece yeni imajınızla kendinizi mutlu hissedeceksiniz.

Liposuction (Liposakşın) Ameliyatı Yaptırmak İstiyorum. Kime Başvurmalıyım?

Bu bir estetik operasyondur. Mutlaka Plastik ve Estetik Cerrahlara başvurulmalıdır. Bu cerrahi dal dışında çeşitli cerrahlar yoğun talep nedeniyle bu ameliyatı yaptıklarını söylemektedirler. Hastaların mutlaka cerrahın uzmanlık alanını araştırarak sonra ameliyat olmaları kendi yararlarına olacaktır.

Hangi Alanlar Liposuction İçin Uygundur?

Çene altı, yanaklar, boyun, kol üst iç yanı, memeler, göğüs, karın, bel kalça, uyluk,diz iç yanı, bacak arkası…gibi vücudun birçok alanındaki yağ birikimlerinin vakumla alınması mümkün hale gelmiştir. Ayrıca diğer vücut kontur düzeltme ameliyatlarında(karın germe, meme küçültme…vb.) tamamlayıcı işlem olarak kullanılmaktadır.

Liposuction Sonrası İz Kalır Mı?

Kanüllerin (liposuction yapan metal borular) giriş delikler genellikle 2-4 mm olmaktadır. Bunlardan geriye kalan izler belli belirsiz olmaktadır. Bu ameliyattaki izler göz ardı edilebilecek niteliktedir.

Bir Seferde Kaç Litre Yağ Alınabilir? Liposuction Tekrar Yapılabilir Mi?

Hastanın dengesini ve vücut fonksiyonlarını bozmadan en fazla 4-5 litre yağ alınabilir. Fakat sıvı ve kan vererek daha fazla alanlar da vardır. Burada cerrahın tercihi söz konusudur. Hastada alanlar genişse 3-6 ay aralarla tekrar ameliyat yapılabilir.

Çok Kilolu İnsanlarda Zayıflatıcı Bir Unsur Mudur?

Kesinlikle hayır. Bu ameliyatlar vücut konturlarına şekil vermek amacıyla yapılır.

Liposuction  Yağ Aldırma İçin İyi Bir Aday Mıyım?

Aşağıda belirtilen bölgelerde yağ birikmesi varsa liposuction için iyi bir aday olabilirsiniz.

Yanaklar, çene kenarı ve boyun
Kolların üst tarafı
Kalçalar
Basen iç ve dış tarafı
Diz içi
Ayak bilekleri

Zayıflama Sonrası Sarkma Neden Olur ve Yüzümüz Neden Çöker?

Yüzün çökme nedenlerini iç ve dış sebeplere bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Zayıflama sonrası sarkma deri altında bulunan hacmin hızla kaybolmasıyla ortaya çıkmaktadır. Deri altı hacmi kas, yağ ve iskelet oluşturmaktadır. Hatalı yapılan diyetler yüzde ve vücutta zayıflama sonrası sarkma ve yüzde çökmelere neden olmaktadır. Özellikle yanakların çökmesi ve kaş düşmeleri zayıflama sonrası yaşanan sıkıntılardandır. 35 yaş üstü insanlarda hızlı ve fazla kilo kaybı ve kilo alınması önlenmezse yüzünü ve cildini yaşlandırmaktadır.

Ancak vücudumuzda yaşlanmayı en belirgin gösteren yüzümüz olduğu için ona vereceğimiz önemde bu oranda artmaktadır. Hızlı kilo kayıplarında yüzümüzün dışında kol, göğüs, bacak içi ve kalça sarkmaları da olmaktadır. Yüz çökmesinde bayanlar erkeklerden daha fazla etkilenmektedir. Bunun nedeni ise erkeklerin güçlü kemik yapısı ve kalın deriye sahip olmalıdır.

Zayıflama Sonrası Sarkma ve Yüzün Çökmemesi İçin Ne Yapmak Mümkündür?

Hızlı ve düzensiz kilo kaybının sebebi yüzünüzün sarkması olmamalıdır. Bunun için spor yaparak yavaş kilo kaybı yapmanız vücudunuzda sarkmalara ve yüzünüzün çökmesine engel olacaktır.
Bu esnada özellikle güneş hasarından korunmak gerekir. Hacim kaybeden yüzde güneş hasarı sarkmayı hızlandırır. Güneş hasarlı ciltte kollajenler yeteri kadar sağlıklı olmamaktadır, içi boşalmış deriyi yerinde tutamamaktadırlar.

Fazla kilo verme hedefleniyor ise, yüz derisindeki kollajen miktarını ve yapımını uyaran başta lazer tedavileri olmak üzere bazı estetik tedaviler yapılması uygun olacaktır. Bir başka estetik tedavi ise, bedenin yağ açısından fazla olan bölgelerinden yağların alınıp; -80 derecede saklamasıdır. Zayıflama bittiğinde ya da zayıflama devam ederken kişiye bu hücreler liposuction yöntemi ile enjekte edilebilmektedir. Zayıflama tamamlanınca, bazı bölgelerde dirençli yağlar kalmış olabilir. Bunlar da yüz için kullanılabilir. Kişi, önceki tecrübelerinden zayıflarken yüzde zayıflama olduğunu biliyor ve sadece bölgesel yağlar için kilo vermeye çalışıyor ise, lazer lipo estetik tedavisi ile bölgesel yağlardan kurtulmak daha güzel bir yol olacaktır. Fazla sarkmanın olduğu durumlarda yüz germe estetik ameliyatına gerek olacaktır. Bu durumda sadece hacim vermek kişiyi gençleştirmede yeterli olmamaktadır. Mutlaka facebook resmi sayfamızı takip etmeyi unutmayınız.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.